Heritage Tour an ‘unforgettable trip’

George – The sixth Liquorland Heritage Tour, which took place from 23 to 27 September, is regarded by all participants as an “unforgettable experience”.

“The Liquorland Heritage Tour is done, but the smile remains on my face,” said Phillip Rosser, member of the organizing committee who also took part in the tour. Liquorland was the main sponsor for the fifth consecutive year.

The Heritage Tour travelled through the Eastern Cape, with participants staying at Jeffreys Bay, the village of Addo, Graaff Reinet and Willowmore. “We were pleasantly surprised by the warmth with which we were welcomed at The Kraal in Addo, Profcon in Graaff Reinet and The Willows Guesthouse in Willowmore. At Profcon, the venue for our gala evening was beautifully decorated, and at The Willows Guesthouse, staff met us in the street!”

At Jeffreys Bay they met the Jeffreys Bay Classic Car Club and were treated with snacks and drinks at the Supertubes Park, where members of the public came to see the vehicles.

Eighteen vehicles, the oldest a Ford Model T manufactured in 1926, took part in this year’s Heritage Tour. “Everybody travelled without incident and the sweeper van had no work whatsoever,” said Rosser.

Eventually they travelled 1100 km because they had to take a detour to miss a protest action at Motherwell near Port Elizabeth. “Uitenhage’s traffic chief warned us in advance to avoid the route between Uitenhage and Addo village.”

According to Rosser, the Heritage Tour will definitely travel through the Eastern Cape sometime in the future, but a different route will be planned for 2018. “Wherever possible, we try to plan a different route every year. It is difficult, especially when one tries to avoid busy main routes.”

Liquorland indicated that they will not be the main sponsor for next year’s tour. “We are extremely thankful for their support over the past five years, but we will have to seriously start looking for another main sponsor.”

The next opportunity for members of the Southern Cape Old Car Club (SCOCC) to participate in a tour of this kind, will be during the Veteran Tour which takes place before the George Old Car Show on 10 and 11 February 2018. The Veteran Tour will in 2018 for the first time span four days and will end in George on the eve of the George Old Car Show.

For more information and photos of this year’s Heritage Tour, and next year’s George Old Car Show and Veteran Tour, visit the website www.scocc.co.za


Erfenistoer ‘n ‘onvergeetlike’ ervaring

George – Die pas afgelope sesde Liquorland Erfenistoer is pas afgehandel en word allerweë as “onvergeetlik” beskryf.

“Die Liquorland Erfenistoer is verby, maar die glimlag bly op my gesig!” sê Phillip Rosser, lid van die reëlingskomitee en een van die deelnemers aan die Erfenistoer waarvan Liquorland vir die vyfde jaar in ‘n ry die hoofborg was.

Die toer het vanjaar deur die Oos-Kaap gereis en oornag in Jeffreysbaai, die dorpie Addo, Graaff-Reinet en Willowmore. “Ons is gul ontvang by al die oornagplekke, soos Die Kraal op Addo, Profcon op Graaff-Reinet, waar die saal baie mooi versier was vir ons gala-aand, en The Willows-gastehuis op Willowmore, waar die personeel ons in die straat verwelkom het.”

 In Jeffreysbaai het hulle die Jeffreys Bay Classic Car Club by die Supertubes Park ontmoet wat ons met versnaperings en drankies bederf het.”

Altesaam 18 voertuie, waarvan die oudste ‘n Ford Model T wat uit 1926 dateer, het aan vanjaar se Erfenistoer deelgeneem. “Almal het sonder voorval gereis en die besemwa het glad nie werk gehad nie,” vertel Rosser.

 Uiteindelik was die roete 1100 km lank, want hulle moes ‘n 40 km-draai ry om ‘n protesaksie by Motherwell naby Port Elizabeth te vermy. “Uitenhage se verkeershoof het ‘n paar dae voor die tyd aanbeveel dat ons eerder die pad oor Uitenhage na Addo vermy.”

In die toekoms sal die Erfenistoer beslis weer deur die Oos-Kaap ry, maar vir volgende jaar sal ‘n ander roete beplan word. “Ons  probeer om, indien moontlik, elke jaar ‘n ander roete te ry. Dit is nogal moeilik om die roete te beplan, veral omdat ons die besige hoofroetes vermy.”

Liquorland het aangedui dat hulle vanjaar vir die laaste keer die Erfenistoer borg. “Ons is baie dankbaar vir hul ondersteuning die afgelope vyf jaar en sal hard moet soek vir ‘n nuwe hoofborg.”

Die volgende geleentheid vir lede van die Suid-Kaapse Oumotorklub om met hul veteraanmotors  te toer, is die Veteraantoer, wat die George Oumotorskou voorafgaan. Die Veteraantoer sal in 2018 vir die eerste keer oor vier dae strek en op die Vrydag voor die aanvang van die George Oumotorskou, wat op 10 en 11 Februarie plaasvind, in George aankom.

Vir meer inligting en foto’s oor die Erfenistoer en reëlings vir volgende jaar se Veteraantoer en George Oumotorskou, besoek die webblad by www.scocc.co.za

Share Button

About southcapenet

Adding value to my domain hosting and online advertising services.
View all posts by southcapenet →