Gearing up for Erfenistoer 2023!

George, Garden Route (August 2023) – As August rolls around, South Africa prepares to celebrate Heritage Month, and amidst this anticipation, members and companions of the Southern Cape Old Car Club are meticulously fine-tuning their cherished automobiles for the annual Erfenistoer (Heritage Tour). This year’s event is scheduled to take place from September 22-25, promising a remarkable journey.

The Erfenistoer is a significant occasion for both newcomers and returning participants, and the upcoming edition will continue the tradition of featuring beloved classic vehicles. Serving as a flagship event for the Southern Cape Old Car Club, the Erfenistoer is a jubilant celebration of South African automotive heritage, set against the breath taking backdrop of the Western Cape’s most scenic roads.

The 2023 itinerary is set to guide the tour through the enchanting roads of the Overberg region, revealing the beauty of the landscape along the way. Arniston and Bonnievale have been chosen as the overnight resting spots, adding a touch of quaint charm to the journey. Yet, beyond these picturesque havens, the route is dotted with fascinating historical landmarks and captivating sights.

This year marks the 11th edition of this unique event, organized by the Southern Cape Old Car Club and proudly supported by Halfway Toyota George. The fleet will commence its journey from Halfway’s headquarters, situated off Knysna Road. Enthusiastic crowds of vintage car aficionados are expected to gather and bid the tour participants a heartfelt ‘bon voyage’ on the morning of September 22.

Day 1 of the tour will lead the drivers from George towards Swellendam, a town with a rich history dating back to its establishment as the third-oldest magisterial district in South Africa in 1743. A highlight of the day’s route is a visit to the Drostdy Museum, followed by a departure to The Dunes at Arniston, passing by the southernmost tip of the continent, Cape Agulhas.

The second day’s itinerary includes stops at alluring attractions such as the Danger Point Lighthouse and Birkenhead Brewery, one of the country’s earliest craft breweries dating back to 1998. While only the navigators are permitted to indulge in the brewery’s craft brews, a leisurely drive back to Arniston awaits everyone in the afternoon.

On the third day of the Erfenistoer, participants can anticipate a visit to Stettyn Family Vineyards before embarking towards Bonnievale’s renowned Angora Stud Guest Farm. This charming farm is home to a classic car museum, offering a delightful experience for heritage-minded cruisers. The final leg of the tour on September 25 will guide the convoy back to George via Adams Kraal, near Ladismith on the R323.

Erfenistoer’s route also meanders through other quaint towns and villages such as Bredasdorp, Baardskeerdersbos, Gansabbai, Napier, Caledon, Villiersdorp, Montagu, Barrydale and Riversdale. Thus, the journey not only commemorates Heritage Month but also aligns with Tourism Month, allowing participants to relish the diverse attractions showcased by the Overberg region.

Keep an eye out for the impressive line-up of 30 special cars, forming the core group of participants for this year’s Heritage Tour from September 22-25. This exceptional fleet will be accessible for admiration exclusively during designated tea breaks. To learn more about these stops and all the tour details, feel free to reach out via email at mimi@gojipr.net or by phone at 084 583 3144.


Merke, gereed… dis tyd vir Erfenistoer 2023!

George, Tuinroete (August 2023) – Terwyl Augustus verbyspoed, berei Suid-Afrika voor om Erfenismaand te vier, en te midde van hierdie afwagting is lede en metgeselle van die Suid-Kaap Oumotorklub besig om hul geliefde voertuie noukeurig na te gaan vir die jaarlikse Erfenistoer. Vanjaar se geleentheid vind plaas van 22 tot 25 September, en ‘n merkwaardige reis is gewaarborg.

Die Erfenistoer is ‘n onmisbare geleentheid vir beide nuwe en terugkerende deelnemers, en volgende maand se uitstappie sal die tradisie voortsit van trotse eienaars wat met hul geliefde klassieke karre pronk. Die toer dien as spoggeleentheid vir die Suid-Kaap Oumotorklub, en is ‘n tasbare viering van Suid-Afrikaanse motor-erfenis, teen die asemrowende agtergrond van die Wes-Kaap se mooiste paaie.

Die 2023-reisplan bepaal dat die toergroep die betowerende paaie van die Overbergstreek ontdek, met ‘n verskeidenheid natuurskoon wat langs die pad geniet kan word. Arniston en Bonnievale is gekies as oornag-rusplekke, wat ‘n tikkie sonderlinge sjarme by die reis voeg. En tussen hierdie skilderagtige dorpies is die roete besaai met fassinerende historiese landmerke en boeiende besienswaardighede.

Dié jaar is die 11de aanbieding van hierdie unieke geleentheid, gereël deur die Suid-Kaap Oumotorklub en hartlik ondersteun deur Halfway Toyota George. Die vloot begin sy reis by Halfway se hoofkwartier, geleë in Knysnaweg. Daar word verwag dat ‘n skare entoesiastiese oumotorliefhebbers die kans op 22 September sal gebruik om aan toerdeelnemers ‘n opregte ‘bon voyage’ toe te wens.

Dag 1 van die toer neem bestuurders van George na Swellendam – ‘n dorp met ‘n ryk geskiedenis wat terugdateer tot sy stigting in 1743 as derde oudste landdrosdistrik in Suid-Afrika. ‘n Hoogtepunt van die dag se roete is ‘n besoek aan Drostdy Museum, gevolg deur ‘n rit na The Dunes at Arniston, met ‘n sjampanje-stop by Kaap Agulhas Vuurtoring op die vasteland se suidelikste punt.

Die tweede dag se reisplan sluit russtoppe in by besienswaardighede soos die Danger Point-vuurtoring en Birkenhead Brewery, een van die land se vroegste vakmansbrouerye wat terugdateer na 1998. Terwyl die navigators hulle maar alleen sal moet verlekker in die brouery se handewerk, wag daar slegs die rustige rit terug na Arniston op bestuurders daardie middag.

Op Erfenistoer Dag 3 kan deelnemers uitsien na ‘n besoek aan Stettyn Family Vineyards, voordat hulle na Bonnievale se bekende Angora Stud-gasteplaas vertrek. Hierdie bekoorlike plaas is ook die tuiste van ‘n klassieke motormuseum, wat ‘n heerlike ervaring bied vir erfenisgesinde motoriste. Die konvooi keer terug na George tydens die laaste been van die toer op 25 September, met ‘n russtop by Adams Kraal, naby Ladismith op die R323.

Die Erfenistoerroete kronkel ook deur ander pragtige dorpies soos Baardskeerdersbos, Bredasdorp, Gansbaai, Napier, Caledon, Villiersdorp, Montagu, Barrydale en Riversdal. Die reis herdenk dus nie net Erfenismaand nie, maar strook ook met September as Toerismemaand, en stel deelnemers in staat om die uiteenlopende besienswaardighede wat deur die Overberg-streek gebied word, te ontdek.

Kyk uit vir die indrukwekkende vloot van 30 spesiale motors, wat die kerngroep vorm van deelnemers aan vanjaar se Erfenistoer van 22-25 September. Hierdie uitsonderlike voertuie sal eksklusief tydens aangewese teestoppe toeganklik wees vir die publiek om te bewonder. Om meer te wete te kom oor hierdie stilhouplekke en ander toerbesonderhede, stuur ‘n epos aan mimi@gojipr.net of skakel 084 583 3144.

Share Button

About southcapenet

Adding value to my domain hosting and online advertising services.
View all posts by southcapenet →